3 Mart 2010 Çarşamba

grizu bulucu

Maden kömürü ocaklarında iki büyük tehlike vardır: Kömür tozu ve grizu. Grizu, özellikle kazı sırasında çıkan ve büyük bir kısmı karbonlu hidrojenden ibaret bir gazdır, yâni bir metandır. Gerek organik bir madde olan kömür tozu, gerek yanıcı bir gaz olan metan, havaya dağıldıkları zaman, en küçük bir kıvılcımın etkisiyle tutuşarak, şiddetli patlamalara yol açarlar. Maden kömü­rü ocaklarının hepsinde grizu bulun­mamakla birlikte, kömür tozu mutlaka vardır. Bu tozları yok etmek amacıyla bazı ülkelerde, maden kömürü işletmelerinin özel tetkik ve arama merkezle­rinde hazırlanan güvenlik patlayıcıla­rından yararlanırlar. Grizu patlaması­na gelince, bundan korunmak için. her-şeyden önce, grizunun varlığını ortaya çıkarmak gerekir.

Havadaki oranı % 6'ya ulaştığı zaman, grizu, yanıcı duruma gelir ve bu oran % 15e varıncaya kadar, grizunun yanı­cı niteliği devam eder. Ancak, maden ocaklarında bir koruyucu tedbir olarak, grizu oranı % 2'yi bulduğu andan iti­baren, tehlike sinyali verilir ve işç'iler ocaktan çıkarılır.

Grizu araştırmada yararlanılan âletlerin en basiti ve kullanışlısı, ünlü Davy em­niyet lambasıdır. Büyük İngiliz kimya bilgini Davy'nin, 1815'te kendi adını ta­şıyan lâmbayı keşfetmesi şöyle olmuştu:

Davy, madencilerin kullandığı yağ lâm­basını tel bir. gömlek içine almış ve bu gömleğin soğutucu özelliği sayesinde, lâmbanın patlatın etkisini önlediğini görmüştü. Üstelik bu lâmba, bir çeşit alarm sinyali verme özelliğine de sahip­ti: Grizu bulunan ortamda, alevin gö­rünümü değişiyordu. Bugün dünyanın hemen hemen bütün maden kömürü ocaklarında kullanılan ve Davy lâmbasından çok daha hassas olan bir grizu bulucu. Fransa Kömür işletmeleri Tetkik ve Arama Merkezi tarafından madenden bir telin ısı etki­siyle direnç değiştirmesi prensibinden yararlanılarak yapılmıştır. Grizulu bir ortamda, telin direnci artar. Bulucuya bağlı bir galvanometrenin ibresi, ortam­daki grizu oranını gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder