3 Mart 2010 Çarşamba

kok fırını

Kok. maden kömürünün uçucu gazları azaltılmış cinsidir. Isıtma aracı olarak ve çelik üretiminde (bir ton çelik üret­mek için bir ton kok kömürüne gerek vardır) kullanılan bu oldukça saf kö­mür, mailen kömürünün kok fırınla­rında damıtılmasıyla elde edilir. Maden kömürünün kok fırınlarında damıtılması, oldukça kolay bir işlemdir. Kok fırını, içi ateş tıığlasıyla döşenmiş: 45 om. genişlikte. 4 m. yükseklikti ve 10- 12 m. uzunlukta bir hücredir. Ma­den kömürü bu fırında, havayla iliş­kisi kesilerek 1000 sıcaklıkta kızdırılır. Kok fırını, yirmi tona yakın ma­den kömürü alır. Kızdırma ısısı, fırında üretilen gazın bir kısmının, ateş tuğla-sıyla kaplı yüzeyler üzerine döşenmiş kanallarda yakılmasıyla elde edilir. Kok üretimi süresince, maden kömürü ha-murlaşarak bir bütün haline gelir, üre­tim işlemi bitince de çatlayıp dağılır. Kok kömürünün fırından çıkarılışı, in­sana l)anle*ııin Cehennemi'ni hatırlatır. Dev bir iticiyle fırından çıkarılan ak­kor halindeki kütle, geometrik ayırtlar­la bölünür. Yanan kütleler hemen bir vagona aktarılır ve söndürülmek üzere, vagonla birlikte bir soğuk duşun altın­dan geçirilir. Kızgın kömürlerin üstü­ne soğuk suyun dökülmesiyle, muazzam bir buhar bulutu yükselir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder