18 Nisan 2009 Cumartesi

Roketler

Roketlerinen ilk insanları taşıyan Apollo 11 uzay gemisini fırlatan Satürn V \trokeü, şimdiye kadar yapılan roketlerin en büyüğü idi. 110 m. hyüksekliği, 24 trenin ağırlığına eşitti. Depoları 2 milyon kilo petrol ve îisıvı oksijen alıyordu. Kalkış anında 1.000 hp ya da 2 milyon liotomobilinkine eşit güç oluşturan üç aşama için 41 motor gerekiyordu. UBirinci aşama, rokete saatte 9.900 km. 'lik bir hız veriyor ve ikibuçuk ^dakikada yaklaşık iki milyon kilo yakıt tüketiyordu.

BALON NEDEN ÖNE DOĞRU UÇAR
Büyük Satürn V roketi dünyadan havalanıp, tarihsel uzay yolculuğu­nu yapabilmesini, etki ve tepki ilke­sine borçludur. Cisimlerin hareketi­ni düzenleyen temel yasalardan bi­risi etki ve tepki yasasıdır. Etki ve tepkinin işleyişini görmek için, balo­nu seyretmemiz yeterlidir. Peki ama, 1969-1972 yıllan arasında aya astro­notları taşıyan altı kumanda modü­lünü fırlatan bir roketle basit bir ba­lonun ne gibi ortak yanı olabilir diye­ceksiniz.
Balonu şişirip ucunu iple'bağladık­tan sonra masanın üzerine oturtur­sanız, balon hiçbir yere kımıldamaz. Çünkü, balonun içindeki hava her yönde eşit basınçla balon zarını it­mektedir. Basınç dengeli olduğu ye balonun hiçbir yerinde havanın itici gücü başka yerlerinden fazla olma­dığı için, balon hareketsiz kalır. Ama, balonun ağzını bağlayan ipi çözecek olursanız, bu delikten hava dışarı fır­lar, balon da bir roket gibi ileri atılır. Bu neden olur? Bunun nedeni, ipi çözmekle güçler dengesini bozmuş olmanızdır. Açılan delikten dışarı ha­va çtkar -havanın hareketinden do­ğan etki, balonun ters yönde ileri fır­laması tepkisini doğurur. Çocukların oyuncak havai fişeklerinden dev Sa­türn V roketine kadar tüm roketler aynı etki- tepki yasasıyla hareket eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder