20 Şubat 2010 Cumartesi

balıkadam donatımı

Su örümceği denilen hayvan, solunu­munu, su allında, çan biçimindeki ağı­nın içinde biriktirdiği havayla yapar. Büyük İskender, M.Ö. 332'de Tyr şeh­rini kuşattığı sırada, bir dalgıç çanın­dan yararlanarak deniz dibine inmişti. Başlığı lombozlu, elbisesi kauçuklanmış, su geçirmez bezden yapılma ilk dalgıç donatımı. 1837*de ortaya çıkmıştır. Bu donatımda dalgıç, ihtiyacı olan havayı başlığına bağlı bir lâstik boruyla, deni­zin üstündeki teknede bulunan bir ha­va tulumbasından sağlamaktaydı. Ek­lemli dalgıç elbiseleri daha sonra ya­pılmıştır.

işin başından beri. dalgıcın su yüzüne bağlı olmaksızın, denizin dibinde ken­di başına dilediği gibi dolaşabilmesi için imkânlar araştırılmış ve nihayet, Fransa Su-allı Araştırmaları Merkezi'n-de firkateyn komutanı Cousteau ile mü­hendis Gagnan'ın ortaklaşa hazırladık­ları balıkadam donatımının, deniz-dibi araştırmaları, su - altı avcılığı, fotoğraf­çılığı ve filmciliği için birçok kolaylık­lar ve imkânlar sağladığı bütün dünya­ca kabul edilmiştir.

Balıkadam donatımında, sırtta taşınan bir ya da daha fazla hava tüpü. gözlük­ler, solunum maskesi ve ayaklara takı­lan lâstik paletler yer almaktadır. Bu donatımla, balıkadam, büyük bir hare­ket serbestliği içinde ve 'tehlikesizce, kırk metre derinliğe kadar inebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder