20 Şubat 2010 Cumartesi

deniz feneri

Technorati Etiketleri:
Technorati Etiketleri:

Deniz fenerleri geceleyin kuvvetli bir ışık saçarak, gemilere yol gösteren ışık kuleleridir. Bunlar, kıyıda ya da deni­zin ortasında bulunan yüksek kayaların üstüne yapılırlar. Boyları 75 metreye kadar ulaşabilir. Beyaza veya canlı renklere boyanmış olan bu fenerler, gündüzleri de birer işaret kulesi olarak işe yararlar. Bugün dünyada deniz trafiğinin güvenliğini sağlayan 25 000' e yakın fener bulunduğu tahmin edil­mektedir. Ayrıca, şamandıra üzerinde bulunan küçük deniz fenerleri de var­dır. Son yıllarda yapılan madensel kule biçimindeki deniz fenerleri karaya kab­lo ile bağlıdır.

Deniz fenerinde ışık kaynağı olarak genellikle elektrikten yararlanılır. Elek­trik yaylı ya da akkor lâmbalar, mer­ceklerle kuvvetlendirilmiş ışık demet­lerini, denizin yüzeyine paralel olarak yayarlar. Fenerdeki optik düzeninin ağırlığı 5 tonu bulur. Denizcilerin hemen tanıyabilmeleri için, her deniz fenerinin kendine özgü bir ışık düzeni vardır. Bu bakımdan fenerler, ışık saçan böceklere benzeti­lebilir. Nitekim ateş böcekleri de, tür­lerine göre değişik süreler ve aralık­larla ışık saçarlar. Bu sayede gerek di­ğer ateş böcekleri, gerekse biyoloji bil­ginleri tarafından ayırdedilirler. Hele bazı ateş böcekleri, renkli sinyaller ve­rirler. Meselâ Şili'de yaşayan bir ateş böceği türünün gövdesinde hem kırmı­zı, hem yeşil ışık saçan organlara rast­lanmıştır.

Deniz fenerleri beyaz ya da renkli ışık saçarlar. Bu ışık sürekli veya kesikli olabilir. Işığı kesikli fenerler, şimşekli ve sinyalli olmak üzere iki çeşittir. Şim­şekli fener, ışığı kısa ve düzenli ara­lıklarla çakıp sönen fenerdir. Bu fener­de çakan ışık, cıvalı bir yatak üzerine oturan ve çok sıkı bir şekilde kontrol edilen optik düzeninin dönmesiyle elde edilir. Sinyalli fenerin ışık sinyallerini ise. döner panolar sağlarlar. Bellibaşlı fenerler, sisli havalarda sesli sinyaller verirler. Ayrıca bu fenerler, radyoforlarıyla gönderdikleri elektro­manyetik dalgalarla da, bulundukları yeri. radyogonyometrelerle donatılmış gemilere kesinlikle bildirirler. Bu ya­yın, fenerden 180 km.'lik uzaklığa ka­dar ulaşabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder