14 Şubat 2010 Pazar

teleferik

teleferik

teleferik

Bir havaî hat düzeniyle yük ve yolcu taşıyan bütün taşıt araçları bu adla anı­lırlar. Teleferikler, bir kara ya da de­miryolu ile birleştirilmesi çok zor ve masraflı olan iki nokta arasında kolay ve çabuk bir ulaşım sağlarlar. Bir teleferik düzeninde, aralıklarla di­kilmiş pilonlar ve bu pilonlar arasına gerilmiş havaî kablolar vardır. Kablo­lar, taşıyıcı ve çekici olmak üzere iki çeşittir. Taşıyıcı kablo, yolcu kabinini ya da yük kasasını taşır. Bu kablonun bir ucu. tepedeki istasyon binasının du­varına çok sağlam bir şekilde tutturul­muştur. Öbür ucu ise, alt istasyondaki bir makaranın üstünden geçerek, kab­lonun gerginliğini sağlayan bir denk­leştirme ağırlığıyla son bulur. Çekici kablo ise, bir makaralar düzeni ile tut­turulmuş olup, o da, alt istasyonda, bir başka denkleştirme ağırlığını ucunda taşır. Kabinler boşken, düzen tam bir denge durumundadır. Teleferik düzeni­ne hareket enerjisini sağlayan bir elek­trik motorudur.

Teleferikler, engebeleri ve yükseklikle­ri rahatlıkla aşarlar. 1955*te işletmeye açılan ve Alpler'deki Midi tepesine ulaşan teleferik, dünya yükseklik reko­runa sahip bulunmaktadır, iki bölüm halinde yapılmıştır. Birincisinde Cha-monix'len kalkar ve 2350 metre yüksek­likteki Aiguilles düzlüğünde sona erer. İkincisinde, hiçbir pilondan yararlan­madan, tek bir hamlede, yolcuları Milinin 3832 metre yükseklikteki hiç eri­meyen karlarla örtülü tepesine bırakır. Teleferik ailesine, kayakçıların en yük­sek kayak pistlerine yorulmadan vara­bilmelerini sağlayacak, küçük çapta araçlar da eklenebilir: Teleben, telesi-yej, teleski gibi...

•Teleben'lere telekabin de denir; bun­lar, bağlama çeneleriyle kabloya asıl­mış, belirli aralıklarla ve sürekli olarak hareket eden bir ya da iki kişilik kabin­lerdir.

Telesiyejler, telesiyej kablosuna asılı olarak, birkaç metre aralıkla giden, ha­fif madenden yapılma, tek ya da iki ki­şilik iskemlelerdir.

Teleskiler, kayakçıların skilerinden in-meksizin, sürekli hareket halinde bulu­nan teleski kablosuna bağlı askılara asılarak taşınmalarını sağlarlar.

Technorati Etiketleri: ,,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder