25 Şubat 2010 Perşembe

Tekerlek

Aynı eksene monte edilmiş tekerlekler, paralel olmalıdırlar. Bununla birlikte, yöneltici tekerleklerin hafifçe eğik olması, direksiyonun daha kolay çalışmasını sağlar. Yürütücü tekerlekleri arkada olan klâsik otomobillerin ön tekerlekleri, çalışmaz durumdayken, gidiş yönünde birbirine hafifçe yaklaşıktır. Bu sayede, hareket halindeyken, birbirlerine paralel olurlar. Aksi halde, dışa doğru açılabilirlerdi. Buna karşılık, yürütücü ön tekerlekler, gidiş yönünde dışa doğru hafifçe açık olmalıdırlar. Bir tekerlek şu kısımlardan meydana gelir: Jant, göbek, disk. Jant, çelik bir çemberden yapılmış olup, lâstiğin tekerlekten çıkmasını Önler. Göbek, te¬kerlek milinin geçtiği kısımdır; jant. bu göbeğe somunlu vidalarla tutturul¬muştur. Disk ise jant ile göbek arasında bağıntıyı sağlar.
Göbekler tekerlek miline monte edilmiş¬lerdir. Bu montaj sistemi, tekerleğin yaptığı göreve göre değişir. Yöneltici ön tekerleklerde, göbek, serbestçe döner, yürütücü arka tekerleklerde ise, kendi¬sini döndüren tekerlek milinin ucuna tespit edilmiştir.
Bütün otomobillerin tekerlek göbekleri, pırıl pırıl krome madenden bir kapakla örtülüdür. Bu kapak, tekerlek göbeğini koruyan bir kalkandır. Gerek bu kapak, gerek otomobilin ön ve arka tarafında yer alan, çarpmalara karşı koruyucu tamponlar, otomobile bambaşka bir zariflik kazandırır. Bir tekerlek, mili üzerinde son derece dengeli durmalıdır. Yapımcılar, teker¬leğin ağırlık merkezindeki değişmeleri önlemek için, jantın bazı yerlerine kur¬şun ağırlıklar yerleştirmişlerdir.
Otomobilde mutlaka bulundurulması gereken yedek parçalardan biri de "yedek tekerlek"tir. Bazı sürücüler bunu ihmal eder ve bu yüzden de çok sıkıntılı durumlara düşerler. Oysa yedek tekerlek sayesinde bir sürü zaman kaybından ve zahmetten kurtulmak müm¬kündür. Lâstiği patlayan tekerlek komple olarak sökülür ve yerine yedek tekerlek takılır. Ancak, bu iş için, otomobili askıya almayı sağlayan kriko ile, tekerlek somunlarını gevşetip sıkmaya yarayan anahtarların bulundurulması zorunludur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder