9 Şubat 2010 Salı

Uzay Araçları

Amerikalılar 15 Temmuz 1975 tarihinde cape kennedy üssünden  bir uzay aracı fırlattılar. Aynı anda ruslarında uzay aracını uazaya  fırlatıldı. Amerikan uzay aracında 3 tane, rus uzay aracında 2 yolcu  vardı.Bu o güne kadar ki bulumaların enbüyügü o bulusmaydı. Çünkü bu buluşma uzayda olacaktı. Bu uzay aracları 15 temmuz 1975 yörüngeye kenetlendi ve 2 gün boyunca kenetlenik kalarak bir takım deneyler yapıldı.  Bu buluşama  bilim yönünden de siyası yönünden de  çok büyük etki yarattı. Sonuç olarak uzay tüm ulusların ortak malıdır nedildi.

Uzayda Yaşam

Canlı organizmaların büyük coğunlugu gibi, inanda  biosfer yani dünyanın yüzeyinde ki  ve onu cevreleyen  ortam icinde var olabilir. İnsan bu ortamın dışına  cıktıgında yaşamsal koşulları yitirmiş olur. Bilim adamları bu ortamı sunmak için doğal koşulları bir kapsülün içine sığdırmak zorunda kaldılar. Uzay araçları bir çok radyasyon, ısı, ısıma, çarpma gibi tehlikelere karşı dayanaklı olmaları gerekiyordu. Ayrıca insanın yasaması için normal ısı ortamı, basınç ortamı, yer cekimi  gibi etkenlerde yapılması gerekiyordu.

Salyun

Rus uzay aracı da tıpkı skylap gibi dünya cevresinde  yörüngeye  oturmuş bir bilimsel labrotuardır.  Atronotların içinde bulundukları ve  sürekli çalışmış oldukları bir labrotuarları vardır. Uzay araçlarının çalışabilmesi için uazatılabilen güneş panelleri bulunur. Bu güneş panallerindeki piller elektrik enerjisine dönüşüyor.  Uzay aracının yörüngede kalmasını sağlayan manevralar itici roketler yapılır. Salyut radyo frekansları ile sürekli dünya ile bağlantı kurarlar.Bu nedenle çok detaylı bir  antenle donatılmıştır.

Skylab

1973 yılında bu uzay labrotuarları 1 satrün V roketleri ile yörüngeye fırlatıldı. Skylab beş yıl süre ile  dünyanın 420 km yukarısında gerçek bir uzay istasyonu olarak görev yaptı.  Nasa araşmacıları  bir kaç aylığına  uzay labrotuarına  incele için gönderildiler.  Orada çesitli deneyler yaptılar.Asrtonotlar apollo kapsülleri ile uzaya gidiyorlardı. fakat çok karmaşık olan kenetlenme çok zor oluyor büyük uğraşlar sonrasında skylab’a ulaşabiliyorlardı.. Onların bu çalışmaları sayesinde  güneş sistemini büyük teleskoplarla incelemeleri ile  bugunkü bilgi birikimimiz vardır.

1 yorum:

  1. havalandırma sistemleri ile ilgili Bim havalandırma İstanbul firmasının 60 yılın üzerindeki tecrübesine tüm projelerinizde güvenebilirsiniz. Detaylı havalandırma bilgilendirmeniz için ayrıca teşekkürler.

    YanıtlaSil