28 Şubat 2010 Pazar

güneşin filmi

Ay' in yörüngesi Dünya ile Güneş arasından geçerken, Güneş, Dünya'nın bazı yerlerinden görünmez olur. Buna "Güneş tutulması" denir. Güneş tutulması tam, kısmî ve halkalı olmak üzere üç çeşittir. Güneşin tam tutulması sırasında, dolayında sonsuz büyüklükteki bir ışık çevresi görülür ki buna taç adı verilir. Büyük Fransız astronomu Ber-nard Lyot'nun 1931'de bulduğu koro-nograf (Güneş'i her durumunda gözlemeye yarayan optik aygıtı) ortaya çıkıncaya kadar bu tacı gözleyebilmek mümkün değildi. Güneş tutulmaları ise pek seyrek meydana gelen ve kısa süren olaylardır.
Koronograf, Güneş'in bir objektifle elde edilmiş görüntüsünü, çapı bu görün-tününkinden milimetrenin onda biri kadar büyük olan bir saydamsız ekranla maskelemek suretiyle sunî bir güneş tutulması meydana getirir. Ekranın yansıttığı Güneş ışığı, aygıtın içindeki havayı ısıtmaması için dışarıya atılır. Maskelenmek suretiyle kesilen ışıktan arta kalan ışık, bir mercekten geçer ve bir iris diyaframının üzerinde görüntüsünü verir. Bir başka objektif de. karanlık ekranın ve Güneş'i saran ışıklı çevrenin görüntüsünü, gözlem plânı içinde oluşturur.
Koronograf sayesinde, ancak Güneş'in tam tutulması sırasında görülen kromosferi (renkküre) ve Güneş çevresindeki püskürtülen, kendilerine özgü pembe renkleriyle seyredebilmek mümkün olmaktadır. Ayrıca, koronografa gelen Güneş ışınlarının yolu üzerine kırmızı bir ekran yerleştirmek ve çok kontrastlı özel levhalardan yararlanmak suretiyle kromosferin ve püskürtülerin direkt bir görüntüsü elde edilebilmektedir.
Bernard Lyot, daha sonra gerçek I e diği dâhice optik düzenlerle, her iki dakikada bir aldığı fotoğraf görüntüle¬rini birleştirerek, Güneş tacının filmini çeken ilk insan olmak başarısını da kazanmıştır. Bu filmler insanı hayran bırakan güzellikte görüntülerle bezenmişlerdir. Güneş'te meydana gelen akıllara durgunluk verici kaynaşmanın, korkunç patlamaların; kusursuz paraboller çizerek düşen ya da hiperboller minde kaçışan ışıklı kitlelerin doyulmaz bir manzarası vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder