28 Şubat 2010 Pazar

mikromanipülatör mikroforj gözlük

 

 

Mikrop,

Technorati Etiketleri: ,,

hücre gibi son derece küçük organizmalar üzerinde deney yaparken, bu minicik canlıları, parmaklarla evi­rip çevirmek mümkün değildir. Bu iş için mikromanipülâtörden yararlanılır. Adı geçen âlet, deneycinin hareketleri­ni, çok küçük oranda, bir mikro iğne­ye iletir. Bu sonuç, bir hava boşaltma aygıtıyla elde edilir. Deneyci, mikros-kopun okülerine eğildikten sonra, kü­çük bir çubuğu dilediği gibi hareket ettirmek suretiyle, mikromanipülâtörün iğnesini oynatarak, ancak mikroskopla görülebilecek küçüklükteki organizma­ya istediği durumu verir.

Mikroforj,

mikromanipülâtörde kulla­nılacak küçük âletlerin ateşle işlenme­sini sağlayan bir aygıttır. Mikroforjun akkor durumuna gelebilen, iridyumlu platinden yapılmış, bükük bir teli var­dır. Bu aygıtta da, mikromanipülâtörde olduğu gibi, bir hareket küçültme sis­temine başvurulur, işlenecek malzeme platin tele yaklaştırılıp uzaklaştırılmak suretiyle sonuç alınır. Mikroforj ile iş­lenen âletler arasında küçük delikli iğ­neler, neşterler, kancalar, kulplar, spa-tulalar, içbükey ya da dışbükey yuvar-lacıklar, vantuzlar, balonlar, sondalar ve benzerleri savılabilir.

Gözlük,

gözleri iyi görmeyenlerin gör­me kusurlarını gidermeye ve gözleri ko­rumaya yarayan, camdan bir âlettir. Normal bir gözde, görüntü, ağtabakanm tam üstüne düşer. Miyop gözlerde bu görüntü, ağtabakanın önünde meydana gelir. Gözleri böyle olanlar, bu kusuru gidermek için içbükey mercekli gözlük kullanırlar. Hipermetrop gözlerde ise, görüntü, ağtabakanın gerisinde oluşur. Hipermetroplar dışbükey mercekli göz­lük lakmalıdırlar. Presbitlik denilen ve yaşlılık nedeniyle meydana gelen göz kusuru da. yine dışbükey mercekli göz­lükle önlenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder