20 Şubat 2010 Cumartesi

denizaltı gemisi

Technorati Etiketleri:

denizaltı gemisi

Bir mantarı suya balırın, sonra bıra­kın: mantarın suyun yüzüne çıktığını göreceksiniz. Aynı şekilde, denize gir­diğimiz zaman, su, vücudumuzu kaldı­rır; biz de bu sayede yüzeriz. Tıpkı mantar gibi, vücudumuz da Arkhimi-des'in prensibine uyar. Arkhimides prensibine göre: "Bir sıvı­ya daldırılan her cisim, o sıvı tarafın­dan, aşağıdan yukarıya doğru, dikey bir itme gücüyle itilir. Bu güç, cismin ta­şırdığı sıvının ağırlığına eşittir." Bu demektir ki, suva düşen bir cismin

ağırlığı, suyun itme gücünden fazlay­sa (taş, demir parçası gibi), o cisim balar. Eğer sudaki cismin ağırlığı, su­yun itme gücüne eşitse (balık, denizal­tı gemisi gibi), o cisim yüzer. Ve niha­yet, suya batırılan cismin ağırlığı, su­yun itme gücünden az ise (mantar, va­pur gibi), o cisim su üstünde yüzebilir. Denizaltı gemisinin dalabilmesi için, "ballast" adı verilen su haznelerinin suyla doldurulması gerekir. Gemi su­yun yüzüne çıkacağı zaman da, bu bal-last'lardaki su. basınçlı hava sayesinde boşaltılır. Akümülâtör bataryalarının beslediği elektrik motoruyla çalışan de­nizaltı gemisi, torpil kovanları ve ra­dar, sonar gibi gözetleme ve dinleme aygıtlarıyla donatılmıştır.

1954"te Amerika Birleşik Devletleri­nin denize indirdiği Nautilus, ilk atom denizaltı gemisidir. Bu denizaltıda, nük­leer enerjinin ısıttığı bir türbo-jenera-tör, hareket gücünü sağlayan elektrik motorlarını çalıştırır. Sovyetler Birli­ği de. bu tür denizaltılarm yapımına büyük önem vermektedir. Şimdi bu iki büyük devletin de. kutupların altından geçebilen ve çok büyük çapta termo­nükleer enerji taşıyan, 2500 km. men­zilli Polaris füzeleriyle donatılmış atom denizaltı gemisi filoları vardır. 1962'de ingiltere'nin yapmış olduğu ilk atom denizaltı gemisi Dreadnought adını ta­şımaktadır. Bunu, Fransız'ların, Le Re­doutable ismindeki atom denizaltı ge­misi izlemiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder