14 Şubat 2010 Pazar

elektrikli lokomotif

Elektrikli lokomotif, buharlı lokomotif kadar gösterişli olmamakla birlikte, diğer bütün nitelikleriyle ondan üstün¬dür. Kendisini görünmeyen bir güç besler ve bu güç, lokomotifin aşacağı yol boyunca, bir iletken kablo hattın¬dan alınır. Bundan dolayı, elektrikli lokomotif, her zaman harekete hazır¬dır, gerekirse derhal servise konulabi¬lir. Böylelikle, tren yolculuklarında hatırı sayılır bir kolayük ve çabukluk sağlanır. İletken kablo hattından bir pantograf ya da bir troley aracılığıyla alınan elektrik akımı, kontrolöre gelir. Makinist de lokomotifi harekete geçir¬mek, hızlandırmak, durdurmak veya geri geri götürmek için, bu kontrolörün kolunu rahatça kullanır. Elektrikli lokomotifin bir başka özelli¬ği de, inişlerde enerji biriktirmesi ve bunu akım hattına geri verebilme¬sidir. Çünkü elektrik motorları tersinir motorlardır; akım jeneratörü olarak da iş görürler. Öte yandan, elektrikli loko¬motif, mükemmel bir otomatik fren düzenine sahiptir. Bundan başka bu¬harlı lokomotifler gibi, havanın kirlen¬mesine yol açmaz.
Elektrikli lokomotif tipleri, rakamlar ve büyük harflerle belirtilir. Harfler, motris dingillerin sayısını gösterir. Harf¬lerin sayı değerleri, alfabetik sıraya göre şöyledir: A—1, B—2, C—3. Kılavuz dingiller ise, rakamla belirtilir. Ayrıca her boji için de bir sembol kullanılır. Örnek olarak, ray üzerinde dünya hız rekorunu kıran BB tipi bir elektrikli lokomotifte 2 boji ve her bojide 2'şer motris dingil bulunur. 2D2 tipi bir elektrikli lokomotifte 4 motris dingil taşıyan bir şasi ve 2'şer kılavuz dingil taşıyan 2 boji vardır. Dünya mesafe rekorunu yapan CÇ tipi elektrikli lo¬komotifte ise 6 tane motris dingil yer alır.
Teknik bakımdan ilerlemiş ülkelerde gerek dizelli, gerekse elektrikli lokomo¬tiflerin geliştirilmesi için büyük çaba harcanmaktadır. Bugün saatte 100 km hız yapan yük katarları ve yine saatte 220 km hızla gidebilen yolcu trenleri vardır. En gelişmiş yolcu treni örneği olarak, 8000 beygir gücüyle çalışan ve 119 ton ağırlığındaki CC 21000 tipi elektrikli tren gösterilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder