20 Şubat 2010 Cumartesi

Demiryolu trafik düzeni

Technorati Etiketleri: ,,

İki hatlı bir demiryolunda, birbirinin tersi yönde yol abın iki tren, serbestçe birbirinin yanından geçebilir. Buna kar­şılık, aynı hat üzerinde gidip gelen ya da manevra yapan trenlerin çatışmasını ve çarpışmasını önlemek için, demiryo­lu trafiğini düzenlemek gerekir. Bu iş, demiryolu trafik sistemiyle gerçekleş­tirilir.

Demiryolu, belirli sayıda bölmelere ay­rılmıştır. Bunlara kanton adı verilir. Bu kantonlardan her biri, iki trenin ay­nı kantonda bulunmasını önleyecek şe­kilde bir işaret sistemiyle muhafaza al­tına alınmıştır.

Bir kantonun girişinde, semafor deni­len ve demiryolunun açık ya da kapalı olduğunu bildiren işaret düzeni yer alır. Eğer semafor "dur" işaretini gösteriyor­sa, kanton kapalıdır ve kapalı bir kan­tonun semaforunu aşmak, her ne sebep­le olursa olsun, mutlak surette yasaktır. Ancak, bazı hallerde, tren, kapalı bir kantona girebilir. Bu takdirde, maki­nist, treni gayet yavaş ve yolu iyice gö­rerek ilerletmek; bir engelle karşılaşır karşılaşmaz da, lokomotifi durdurmak zorundadır.

Demiryollarında da kara yollarında ya­rarlanılan trafik ışıkları kullanılır: Kırmızı ışık, "dur"; sarı ışık, "dikkat" veya "yavaşla"; yeşil ışık ise "geç" işa­retidir.İkaz işareti, genellikle, semafo­ra yakın bir yerde görevli bir memur tarafından verilir. Bu sinyalleri, uzak­taki bir gardan, mekanik bir şekilde ya da elektrikle idare edilen makas düzen­leri aracılığıyla vermek de mümkün­dür.

Demiryolu trafik sistemlerinin otoma rik bir şekilde çalışanları da vardır. Bu dü­zenler, trenin geçtiği yol üzerindeki elektrik devreleri tarafından harekete geçirilirler. Otomatik trafik sisteminde her kanton, bir bütün devre meydana getirir. Akım, bir raydan ötekine, bir röle aracılığıyla geçer. Tren, bir kanto­na girdiği zaman, lokomotifin ön teker­lekleri, akım geçer raylara temas ede­rek, röleyi açar. Devreden akım geçtiği sürece, semafor, "yol açık" sinyalini verir. Akım kesildiği andan itibaren "kırmızı ışık" yanar ve bir önceki kan­tonun ışığı da "sarı"ya döner.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder