28 Şubat 2010 Pazar

mikroskop

Technorati Etiketleri:

Mikroskoplarda da yakınsak mercek­lerden yararlanılır. Bu merceklerden objektif, gözlemi yapılan cismin gerçek görüntüsünü büyülterek verir; oküler ise, bir nesne olarak kabul edilen bu gerçek görüntünün gözlenmesinde bü­yüteç ödevini görür. Böylece cismin art arda büyümüş iki görüntüsü elde edi­lir. Objektif, odak uzaklıkları çok kısa olan birçok yakınsak mercekten meyda­na gelmiştir. Oküler ise, genellikle iki yakınsak mercekten yapılmıştır. Mik­roskop ayrıca, ışık sapınçlarını önleyici merceklerle donatılmıştır.

Mikroskopta bulunan bir dişli ayar vi­dası, âlete büyük bir hareket imkânı sağlar. Mikrometrik vida ise, ufak te­fek hareket değişiklikleriyle, görüntü­yü ayarlamaya yarar. Görüntünün yü­zeyi, gözlenen cismin yüzeyinden bü­yük olduğu için, bu görüntü, direkt olarak bakılan cisimden daha az aydın­latılmıştır. Bu bakımdan, görüntünün üzerine, bir kondansatör aracılığıyla ışın demeti düşürmek gerekir. Mikros-kopun tabanına yerleştirilmiş bir akım prizi, kondansatörü elektrik enerjisiyle besler. Gözlemi yapılacak cisme gelince, bunun, bir cam levha üzerine yerleşti­rilmiş, incecik ve yarı saydam bir kesit olması zorunludur. Bazı mikroskoplar­da fotoğraf makinesi de vardır.

Mercekle bu odak arasında olunca, merceğin öbür tarafındaki göz, o cisim­den gelen ışınları, daha büyük bir ci­simden geliyormuş gibi algılar. Bir cisme büyüteçle bakıldığında, cismi gören açının çıplak gözle bakıldığı açı­ya oranına, optikte, "büyütme" denir. Laboratuvarlarda genellikle çift oküler-Ii büyüteçler kullanılır. Yan yana geti­rilmiş iki tüpten ibaret olan bu büyü­teçlerin okülerleri, her gözlemcinin göz bebekleri arasındaki uzaklığa göre ayar­lanabilecek şekilde düzenlenmiştir. Bun­ların optik eksenleri, siyah ya da beyaz renkte, saydamsız bir platin üzerinde kesişirler. İncelenecek cisim, platinin üstüne yerleştirilir. Çift okülerli büyü­teç daha çok, küçük cisimlerin az bü­yütülmesine elverişlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder