11 Mart 2010 Perşembe

atom santralı

atom santralı

Atom enerjisi, atom çekirdeğinin par­çalanması sonucu oluşan enerjidir. "Atom enerjisi" terimi yerine "nük­leer enerji" terimi de kullanılmaktadır. Atom santralı, atom enerjisinden ya­rarlanarak, elektrik enerjisi sağlayan santraldir. Bu santral, ısı enerjisini, bir nükleer reaktörde meydana gelen atom çekirdeği parçalanmasının reaksi-yonlarıyla elde eder. Atom çekirdekleri parçalanmaya elve­rişli üç çeşit radyoaktif maden bilin­mektedir: Uranyum 233, uranyum 235 ve plütonyum 239. Bunlardan tabiatta yalnızca uranyum 235 madeni bulunur. Adı geçen radyoaktif madenlerden bi­risi, reaktöre yerleştirilince, o madenin atom çekirdeği, zincirleme reaksiyonla parçalanarak, büyük bir ısı enerjisi doğmasına yol açar. Atom pilinde kullanı­lan radyoaktif madene (bu, uranyum ya da plütonyum olabilir) "nükleer ya­kıt" adı verilir. Nükleer yakıt, 60 san­timetre uzunluğunda, 3-5 santimetre çapında, 10 kilogram kadar gelen bir silindirdir.

Nükleer reaktör, temel olarak, büyük boyutlu bir grafit blokundan ibarettir. Blok. düşey bir kanalla delinmiş olup, nükleer yakıt, bu kanalın içine yerleş­tirilir. Yakıtın çevresini saran borular­da, karbondioksit gazı dolaşır. Atom çe­kirdeğinin parçalanmasıyla oluşur.

Muazzam ısı enerjisini bu gaz taşır. Nükleer reaktörün tümü, yüksek ba­sınçlı gazı muhafaza eden beton bir ka­sanın içindedir. Dev vantilatörlerle ha­rekete geçirilen gaz, bir ısı değiştiriciye gelir ve orada, ısısını suya iletir. Suyun kızmasıyla oluşan buhar da, elektrik akımı üreten türbo-alternatör-leri çalıştırır. Bu sistem sayesinde, 1 gram nükleer yakıtla 25 milyon kilo-vat-saatlik elektrik enerjisi üretilebilir. Kısa süreli elektrik enerjisi üretimi için, nükleer santrallar ekonomik sayı­lamazlar; buna karşılık, uzun süreli üretimde, elektrik enerjisini termik santrallardan çok daha ucuza sağlarlar. Gelecekte, bütün gelişmiş ülkeler, elek­trik şebekelerini nükleer santrallarla donatmak gereğini duyacaklardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder