17 Mart 2010 Çarşamba

radyo alıcısı

radyo alıcısı

Durgun bir suyun yüzeyine, parmağını­zın ucuyla düzenli bir şekilde hafif ha­fif vuracak olursanız, dokunduğunuz noktanın çevresinde, merkezleri aynı olan birtakım halkaların meydana geldi­ğini ve bunların genişleyerek yayıldığı­nı görürsünüz. Aynı şekilde, bir Hertz titreşim üreteci de. Hertz dalgalarını uzayda yayabilir. Tıpkı ışık gibi elek-tromagnetik nitelikte ve onun gibi, sa­niyede 300.000 kilometre hızla yol alan bu dalgalar, sadece görünmediklerinden dolayı bize, ışıktan daha esrarlı gelmek­tedirler.

Aklımıza hemen şöyle bir soru gelebi­lir: Hertz dalgaları, söz ve müzik yayın­larını bize nasıl iletiyorlar? Tıpkı tele­fonda olduğu gibi. Yayın sırasında, bir devreye bağlı mikrofonun karşısında ko­nuşulurken, değişken bir akım meydana gelir. Bu akım. Hertz dalgalarının dü­zenliliğini bozar ve böylece meydana ge­len dalgalanmalar, sesin bütün modü-lâsyonlanna uyar. Verici antenden de modüle edilmiş sesler çıkar. Radyo alıcısının anteni, çeşitli radyo vericilerinden gelen dalgalan, hiçbir ayırım yapmaksızın zapteder. Alıcının antenine gelen bu dalgalar, çok küçük bir akım meydana getirirler. Bu küçük akım, radyo alıcısının lâmbaları aracılı­ğıyla duyulabilir frekanstaki (frekans, bir elektrik akımında, saniyede meydana gelen yön değiştirme sayısıdır) elek­trik akımına çevrilir. Bu akım ise, alı­cının hoparlöründe ses haline dönüşür. Radyo yayınları, kısa, orta ve uzun ol­mak üzere üç dalga uzunluğu üzerinden yapılır.

Elektromagnetik dalgaların dalga uzun­lukları ne olursa olsun, uzayda yayılma hızları aynıdır. Uzun dalga, yüksek frekanslı; kısa dalga da alçak frekanslı dalgadır.

Radyo alıcılarında, istenilen istasyonu bulabilmek için, kondansatör denilen âletle o istasyonun frekansı ayarlanır. Bu iş için, kondansatörün düğmesine bağlı bir gösterge ile radyo ekranında yazılı istasyon isimlerinden yararlanı­lır. Ses şiddeti ise, bir potansiyometre düğmesiyle ayarlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder