20 Mart 2010 Cumartesi

pozometre

Kusursuz bir negatifin elde edilebil­mesi için hassas filmin belirli bir mik­tarda ışık alması zorunludur. Bu da, ışık şartlarına göre çeşitli poz süreleri­ni (poz süresi, objektifin açık kalacağı süredir) gerektirir. Poz süresi iyi ayar­lanmadığı takdirde, ışık yetersiz kalır (az poz) veya fazla gelir (çok poz). Bu yüzden de fotoğraftan iyi sonuç alına­maz.

işte, pozometre denilen âlet sayesinde, diyaframın açıklığıyle ışık girme süre­si ayarlanır. Pozometre, temel olarak bir fotoelektrik hücresinden yapılmış­tır. Söz konusu hücre, fotoğrafı çekile­cek cisme doğru tutulduğu zaman, cisimden gelen ışığın etkisiyle elektron akımı yayar.

Pozometrenin hücresi, bir iletken ile selenyum gibi bir yarı-iletkenin birleş­mesinden meydana gelmiştir. Âlet ışık alınca, şiddeti ışığın şiddetiyle orantılı bir elektrik akımı meydana getirir. Bu akımda, âlette bulunan bir küçük gal­vanometrenin ibresini harekete geçirir. Pozometrede, ayrıca filmin hassaslık derecesine göre poz süresinin hesaplan­masına imkân veren göstergeler yer alır.

Poz hesaplarıyla uğraşmak istemeyen amatörler için fotoelektrik hücresiyle donatılmış fotoğraf makineleri yapıl­mıştır. Diyaframa bağlı olan bu hücre­ler, poz süresini otomatik olarak ayar­larlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder