3 Mart 2010 Çarşamba

gelgit santralı

gelgit santralı

Fransa'nın Rance nehri üzerinde kuru­lan gelgit santralı, muazzam bir tesistir. İlk gelgit değirmenleri, 12'nci yüzyıl­dan itibaren, Fransa'nın Brötanya kıyı­larında görülmüştür. Bu değirmenler, küçük koyların ağızlarına inşa edilen bentlerin ortasına kurulurdu. Deniz yükseldiği zaman, bendin vanalarından giren su. koyu iyice doldurur; deniz al­çalırken de. koydan boşanan su. değir­menin kanatlı çarkını döndürürdü. Böy­lelikle enerji, ancak gelgit sırasında el­de edilirdi. Bu zanaat döneminden endüstri çağına geçiş, görüldüğü gibi, uzun sürmüştür. Çünkü, gelgit santralının yapımı, orta­ya çok çetin sorunlar çıkarmış ve yep­yeni bir tekniğin uygulanmasını ge­rektirmiştir. Rance nehrinde gelgit olayı çok fazla hissedildiği içindir ki. burası, gelgit santralının kuruluş yeri olarak seçilmiştir. Santralın baraj gölü. Kance nehrinde 20 kilometre boyunca uzanır ve 22 kilometrekarelik bir alanı kaplar. Denizin yükselmesiyle baraj gö­lünün kazandığı su miktarı 184 milyon metreküptür. Santral, nehrin en derin yerine kurulmuştur. Santralı ilk defa ziyaret'eden kimse, bir betonarme tü­nele girdiğini sanır. Bu tünelin uzunlu­ğu 386 metredir.

Rance santralı, yirmi dört makine takı­mıyla donatılmıştır. Takımlar, hem türbin olarak iş görürler, hem de baraj su­yunu iki yöne akıtabilen tulumbaları çalıştırırlar. Bu takımlar sayesinde, gel­git enerjisinden en iyi şekilde yararlan­mak mümkün olur. Her takımda, bir türbin ile buna bağlı bir alternalör yer alır. Türbinin kanatlı bir çarkı vardır. Bu kanatlar istenildiği gibi yoneltilebi-lir. Türbin ve alternalör. madenden bir mahfaza içindedir.

Gel git santralının takımları, hep birlik­te. 240.000 kilovattık bir elektrik ener­jisi sağlarlar. Bunun dışında, santral bölgenin ekonomik gelişmesi bakımın­dan çok önemli bir rol oynamaktadır. Santralın gerçekleştirilmesi, kuru in­şaat usûllerine yenilikler getirmiş; ay­rıca, deniz suyunun madenler üzerinde­ki etkilerini orlava kovmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder