25 Mart 2010 Perşembe

elektronik hesap makinesi

sshhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhot-1

Bugünkü hesap makinelerinin atası, ün­lü Fransız bilgini Pascal'ın, muhasebe işinden bunalan babasının yükünü hafif­letmek için yaptığı aritmetik makinesi­dir. Söz konusu makine, temel olarak, üzerinde numaralar bulunan bir dişli çarklar düzeninden ibaretti. Aritmetik işlemlerini bu çarklar yerine getiriyor ve sonuçlar, çarkın deliklerinde beliren ra­kamlardan anlaşılıyordu. Çağımızda hesap makinelerinin çeşitleri hızla çoğalmış.sonunda elektronik hesap makineleri icat edilmiştir. Elektronların olağanüstü hızından yararlanarak çalışan bu cihazlar, hesap islerini akıllara dur­gunluk veren bir başarıyla yapabilirler.

Elektronik hesap makinelerinde onlu sis­temin verini ikili sistem almıştır, ikili sistemde her sayı sadece (0 ) ve (1) ra­kamlarıyla gösterilir. Böylece onlu sıra­da 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 rakamla­rı, ikili sırada 1, 10, 11, 100, 101. 110, 111. 1000, 1001, 1010,

rakamlarıyla belirtilir. Söz konusu makinede, işlem­ler, mekanik parçaların ağır hareketiy­le değil, elektriğin itici gücüyle çalışır. "Ordinatör" adı verilen elektronik he­sap makineleri, en karmaşık aritmetik ve mantık problemlerini büyük bir ça­buklukla çözümleyebilirler. Bu makine­ler, ayrıca, ticarî ve sınaî kuruluşların yönetimine yardımcı olabilecek bilimsel problemleri çözümlemek için de kulla­nılırlar.

Bir nrdinatörde. "verilerin giriş ünite­leri", büyük sığalı manyetik fiş takım­ları, hesap âletleri ve "sonuçların çıkış üniteleri" gibi bölümler yer alır. Maki-

ne, önceden yazılmış bir programa göre, otomatik bir şekilde çalışır. Harfler, ra­kamlar ve işaretler, delikli yahut da manyetik bantlara kaydedilmiş sinyal­ler halinde makineye verilir. Bu şekilde saniyede 340.000 sinyal vermek müm­kündür. Ordinatör merkez ünitesi, sani­yede 400.000 mantık işlemi yapabilir. Dev elektronik hesap makinelerine "elektronik beyin., demek, yerinde ol­masa gerektir. Çünkü bu makineler, sa­dece, kendilerinden çözümü istenen prob­lemlerin kesin sonuçlarını verirler. Yâ­ni kendilerine sunulan programa göre hareket ederler. Zekâdan ve inisyatiften tamamen yoksundurlar. Pascal bu ger­çeği çok daha önce, şu sözleriyle dile ge­tirmişti: "'Aritmetik makinesi hayvanın yapamayacağı zihin işlemlerini kolay­lıkla yapar, ama. bunları yaparken bir hayvan gibi iradesini ve zekâsını kullan­dığı söylenemez."

Technorati Etiketleri: ,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder