20 Mart 2010 Cumartesi

uçurtma

 

Uçurtma, ince çıtalardan yapılmış bir iskeleti renk renk uçurtma kâğıtlarıyla kaplamak ve sonra buna, renkli yağlı kâğıt şeritleriyle süslü bir kuyruk tak­mak suretiyle elde edilen bir oyuncak' tır. Uçurtmaların pek çok çeşidi vardır. Çokgen ve paralelyüzlü biçimindekiler, en yaygın olanlarıdır. Ancak, biçimi ve çeşidi ne olursa olsun, uçurtma, sicim­le bağlanarak, rüzgâr yardımıyla hava­ya uçurulduğuna göre, bir bağlı pla­nör sayılabilir. Uçurtma, rüzgârın

yüze­yine yapmış olduğu basınç ve kendi ağırlığı ile kuyruğu arasında meydana gelen denge sayesinde havada durur. Uçurtma, çok eski çağlarda, Tayland ve Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinde, dinî törenlerde kullanılmıştır. 1742'de. Amerika'lı bilim ve devlet adamı Ben-jamin Franklin, uçurtmadan yararlana­rak, atmosferdeki elektriği incelemiştir. Birinci Dünya Savaşı'nın başlarında, uçurtma, gözlem aracı olarak iş görmüş­tür. Meteoroloji uzmanları, gözlem ya­parken, sık sık uçurtmaya başvurmuş­lardır. Ve nihayet, insanlar uçabilmek için, paralelyüz biçimindeki büyük uçurtmalardan faydalanmayı denemiş­lerdir.

IH88'de. Arthur Batut, dâhice bir bu­luşla ,uçurtmadan yararlanarak, hava­dan klişeler almayı başarmıştır. Batut bu işi gerçekleştirmek için, eşkenar dörtgen biçiminde, uzun kuyruklu ve dengesi son derece sağlam bir uçurtma kullanmıştı. Bu uçurtmada bulunan kü­çük bir fotoğraf makinesinin karanlık kutusu, bir kav fitilinin çalıştırdığı bir kapakla donatılmıştı. Kav fitilinin sonu­na kadar yanmasıyla, makine .otomatik bir şekilde klişeyi alıyordu. Batut ayrı­ca, bir bağlantı aygıtından yararlana­rak, yerden yansıyan ışık ışınlarının ob­jektife serbestçe ulaşmasını sağladı. Fo­toğraf makinesiyle birlikte çalışan bir barometre de yükseltiyi bildirmekteydi. Bu arada bir noktayı da belirtelim: Ha­vaya salınan bir uçurtmanın ipi ne ka­dar uzunsa, havada çizdiği eğri de. o ölçüde artar. Mekanikte zincir eğrisi denilen bu eğri. diferansiyel denklem-leriyle ifade edilir ve birçok geometrik özellikler gösterir. Bu eğri göz önünde tutularak, belirli iki nokta arasına,ho­mojen ve ağır kablolar çekilir.

Technorati Etiketleri: ,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder