20 Mart 2010 Cumartesi

fotoğraf makinesi

sshfototototototoot-1

Fotoğraf makinesini göze benzetebiliriz. Gözdeki saydam tabakanın yerine, fo­toğraf makinesinde objektif bulunur. Gözün ön kısmında, saydam tabakanın arkasında bulunup, deliği ışığın az veya çok olmasına göre genişleyip büzülen iris tabakasına karşılık, fotoğraf maki­nesinde diyafram yer alır. Gözde göz­kapağının yaptığı görevi, fotoğraf maki­nesinde obtüratör denilen objektif ka­pağı yapar.

Objektif bir ya da birkaç mercekten meydana gelmiştir. Bu düzen, cisimler­den fotoğraf makinesine gelen ışınların dağılmasını önleyerek, karanlık odada toplanmasını sağlar. Her objektif, çapı­nın odak uzaklığına oranına (buna ob­jektif açıklığı denir) göre değerlerdiri-lir. Normal açılı objektiflerin dışında, geni? uçılı objektifler ve teleobjektif­ler vardır. Geniş açılı objektifler, bü­yük konuların fotoğrafını yakından çek­meye yararlar. Teleobjektifler ise uzak­taki cisimlerin fotoğraflarını yakınday­mış gibi almayı sağlarlar. Obtiiriıtör, objektiften gelen ışığın fo­toğraf filmi üstüne düşme süresini dü­zenler. Bu parça, yapılan ayara göre. az veya çok açık kalmak suretiyle ışı­ğın istenilen süre boyunca film üstüne düşmesini temin eder. Objektiften gelen ışık demetini sınırla­yan ikinci parça da diya/ram'dır. Di­yafram, objektifin önünde. ışığın azlı­ğına veya çokluğuna göre bir engel teş­kil eder. Işık çoksa, diyafram kısılır, azsa açılır. En çok kullanılan diyafram çeşidi irisli diyafram olup bîr dizi yu­varlak şeritten meydana gelmiştir. Bu şeritler bir yandan objektifin çerçeve­sine, öbür yandan bir halkaya tespit edilmişlerdir.

Fotoğrafı çekilecek konuya, makinenin vizör denilen gezleme aygıtından bakı­lır. Görüntü çerçevelemesi, bu aygıt ara­cılığıyla yapılır.

Günümüzdeki el fotoğraf makineleri eski makinelere oranla çok küçüktür. Bunlar arasında, fotoğrafın çekilişinden bir dakika sonra siyah-beyaz ya da renk­li klişeyi oluşturabilen, bir laboraluvar-la donatılmış makineler mevcuttur. Bu­na karşılık, büyük boyda malzemenin röprodüksiyonu için kullanılan, özel karanlık odalı dev makineler vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder