17 Mart 2010 Çarşamba

telemprimör ve teleks

Technorati Etiketleri:

telemprimör ve teleks

Telemprimör, telgraf prensibiyle çalışan bir haber gönderme aracı olup, bir met­ni, yazı makinesininkine benzeyen klav­yesi aracılığıyla matbaa karakterleriyle yazılı olarak alıcı istasyona iletmeye yarar.

Büyük gündelik gazetelerin yazı işleri bürolarında, gece-gündüz çalışan telem-primörler, çeşitli basın ajanslarından gelen haberleri, bantlara yazılı olarak verirler. Bazı resmî dairelerde, büyük şirketlerde bankalarda ve borsalarda da, telemprimörlerden yararlanılır.

Özellikle yayın organlarının haberleri çok daha çabuk almalarına imkân ve­ren bir araç da telekstir. Telefon servi-sininkine benzeyen koşullarla çalışan ve telemprimörlerle donatılmış olan teleks şebekesi, bir teleks abonesinin diğeriyle otomatik bir şekilde bağlantı kurarak, mesajını telemprimörler vasıtasıyla yaz­dırmasını sağlar. Böyle bir düzende, ve­rici telemprimörün klavvesindeki tuşla­ra basılmak suretiyle, mesaj, alıcı te-lemprimöre yazdırılır. Teleks mesajını alan, aynı yolla cevap vermek olanağı­na sahiptir. Bir teleks mesajı, aynı za­manda birçok teleks abonesine iletilebi­lir.

Bugün dünyada, aralarında Türkiye'­nin de bulunduğu 60 ülke, teleks şebe-keleriy'e donatılmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder