11 Mart 2010 Perşembe

petrol rafinerisi

petrol rafinerisi

Şarabın veya mayalanmış başka sıvıla­rın imbikten çekilerek damıtılmasıyla alkol elde edildiği gibi, ham petrolün rafinerilerde damıtılıp arıtılmasıyla da, çeşitli petrol ürünleri elde edilir. Belli başlı petrol ürünleri şunlardır: Propan ve bütan gibi gazlar, benzin, gazyağı, motorin, madenî yağ, mazot, yakıt ya­ğı, bitüm ve diğer kimyasal maddeler... Arıtılan petrol ürünlerinin çokluğu da gösteriyor ki, petrol damıtımı, alkol da-mıtımından çok daha karmaşık işlem­leri gerektirmektedir. Aralıksız devam eden damıtma ve arıt­ma işlemi sırasında, petrol, bir fırının içine yerleştirilmiş sarmal boruların içi­ne doğru pompalanır. Burada buhar­laşan ürünler, daha sonra, damıtma ku­lelerine gönderilirler. Petrol rafinerile­rinin kendilerine has manzarasını mey­dana getiren, bu dev kulelerdir. Damıt­ma kulelerinin altına giren petrol ürün­leri, belirli bir yüksekliğe kadar çıktık­tan sonra, kısmen yoğunlaşıp sıvı hali­ne geçerek, kulenin dibine inerler. Bu­har halindeki ürünler ise, tepeye doğru çıkmaya devam ederler. Az uçucu hid­rokarbonlar alt bölmelerde, çok uçucu hidrokarbonlar ise üst bölmelerde biri­kirler.

Böylelikle benzin buharları en üst böl­meye kadar çıkarlar. Daha ağır buhar-lar-kerozen, gazyağı, motorin-ise daha alt bölmelerde yoğunlaşırlar. Ham pet­rolün buharlaşmayan bölümü ise, yakıt yağ ya da mazot halinde kulenin dibin­de yer alır.

Bölmeli dağıtım kuleleri çevresinde fırınlar, ısı değiştiriciler ve petrol ürün­lerinin ayrıldığı kaplar yer alır. Bütün bu düzenler, birbirine borularla bağ­lanmışlardır. Sıvıların borularda dolaşı­mını, tulumbalar ve kompresörler sağ­larlar.

Ham petrol, rafineriye doğrudan doğru­ya petrol kuyularından gelebileceği gi­bi, akaryakıt gemilerinin yanaştıkları li­manlardan da getirilebilir. Damıtma so­nucu elde edilen petrol ürünleri ise, petrol tankerleri, akaryakıt vagonları veya petrol boru hatları vasıtasıyla en­düstri merkezlerine gönderilir. Büyük petrol rafinerilerinin çoğu, bü­yük petrol limanlarına yakın yerlere kurulmuştur.

1 yorum: