7 Mart 2010 Pazar

kuyu açma makinesi

Türbinli delme makinesinin, kazı işle­mini çok uzak bir mesafeden yapabilmesindeki sakıncaları göz önünde tutan uzmanlar, bu işi çok daha kolayca ger­çekleştirecek bir usûl bulmuşlardır. Rotary usûlü denilen bu metotta, kuyu açma makinesinden yararlanılır. Bu ma­kinenin delgisi tıpkı bir matkap, bir oluklu burgu ya da bir dişçi turunun frezesi gibi çalışarak, kayaları parçala­yıp deler.

Kuyu açma makinesinin delicisi, genel­likle üç dişli-tekerlekten meydana gel­miştir. Bu tekerlekleri donatan dişler­den her biri, kayayı bir çekiç gibi dö­ver. Her vuruş, kayadan bir ufak parça koparır ve delgi, gitgide daha derine gömülür.

Son derece sert arazide, çok dayanıklı çelikten yapılma ve sanayi elmas'ından sivri çıkıntılarla donatılmış, çark biçi­minde delgiler kullanılır. Delginin ufa­ladığı kaya, toprak parçaları, kuyu aç­ma makinesinin borularına püskürtülen çamurun sürekli dolaşımıyla taşınır ve kuyunun çeperleriyle borular arasında­ki boşluğa çıkarılırlar. Bu çamur, basınç altında bulunan su, gaz, madenî yağ gibi maddelerin, teh­likeli bir şekilde yeryüzüne fışkırması­nı önlediği gibi, kuyunun çeperlerini doldurmak suretiyle çöküntülere de engel olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder