20 Mart 2010 Cumartesi

silo

sssssssssssssssssssssssssssssssssssshot-1

Silolar, tahıl ürünlerinin bozulmadan, uzun süre saklanabilmesi için yapılmış, silindir biçiminde, büyük depolardır. Dış görünüşleri pek sâde olan bu yapı­ların iç düzeni epeyce karmaşık ve ay­rıntılıdır.

Silolar, içlerine depo edilen büyük mik­tarda tahılı gereği gibi koruyabilmek için, bütün modern imkânlarla dona­tılmışlardır. Saklanacak tahıl ürünü­nün cinsine, miktarına ve kalite duru­muna göre ayrılarak depo edilebilmesi için silolar, çeşit çeşit bölmelere ayrıl­mışlardır. Bu bölmeler içinde küp, dik­dörtgenler prizması, çokgen prizma, da­ire, hattâ halka şeklinde olanları, bir peteği andıranları vardır. Silonun gördüğü en önemli işlerden bi­ri de tahılın gereği gibi havalanmasını ve asit düzeyini sağlamaktır. Tahıl, siloya çuvallar içinde veya yığın halinde depo edilir. Genellikle ikinci usûl tercih edilir. Bunun için, tahılın kendi ağırlığıyla hareket ederek dola­cağı kademeli ambarlardan yararlanılır. Silolarda doldurma işlemi çoğunlukla üstten, boşaltma işlemi ise üstten veya alttan yapılır.

Yükleme, boşaltma ve muhafaza işlem­lerini yerine getirebilmesi için, silo­nun bütünü çeşitli mekanik tesisatla donatılmıştır. Yatay ve düşey taşıyıcı­lar; havalandırma tertibatı; temizleme, kurutma ve ayırma cihazlarıyla ısı ayar düzenleri bunlardan bazılarıdır.

Technorati Etiketleri: ,,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder