17 Mart 2010 Çarşamba

renkli televizyon

tv kamerası

Televizyon alıcılarının ekranları, baş­langıçta yalnızca siyah-beyaz görüntü­ler verebilecek şekilde yapılıyordu. Git­tikçe gelişen yapım tekniği sayesinde, görüntüleri renkli olarak yansıtan tele­vizyonlar gerçekleştirilmiştir. Renkli televizyonda, renklerin trikrom analizi ve sentezi prensibinden yararlanılır. Ay­nı usûl, fotoğrafçılıkta ve sinemada da uygulanmaktadır. Gerçekten de üç te­mel renk (mavi, yeşil, kırmızı) .uygun dozlarla karıştırılırsa, bir görüntünün tüm renkleri, bütün nüanslarıyla yeni­den oluşturulabilir.

Trikromi prensibine göre, görüntü, üç ayrı televizyon kamerasına yerleştiril­miş özel filtreler vasıtasıyla temel renk­lerine ayrılır ve bu üç renk, birbirin­den ayrı olarak ve aynı zamanda, alıcı­ya iletilir. Alıcıda yer alan üç osilograf da, bu renkleri üst üste getirerek, gö­rüntünün orijinal renkleriyle ekrana yansımasını sağlar.

Bugün kullanılan ve renkli televizyo­nun gelişmiş bir modeli olan katodik televizyonlarda, flüorışıl tüpler yer al­maktadır. Bu tüplerin içindeki elektro­nik kanonlar, üç temel rengin sentezini gerçekleştirerek ekrana yansıtırlar. Fransa'da, Henri de France tarafından bulunan bir sistem sayesinde, aynı tele­vizyon programını siyah-beyaz ya da renkli seyretmek mümkün olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder