17 Mart 2010 Çarşamba

telefon

telefon

Technorati Etiketleri: ,

Uzaktan konuşmayı sağlayan ilk aygıtı, 1876'da, Amerika'lı Graham Bell ger­çekleştirmiştir. Bu aygıt, temel olarak, yumuşak demirden bir titreşen diyafram ile bunun önünde bulunan, üzerine ilet­ken bir tel sarılı bir mıknatıs çubuğun­dan ibaretti. İki telli bir hat, bu aygıtı, uzakta bulunan eşine bağlamaktaydı. Graham Bell'den sonra Hugues adın­daki bir başka Amerika'lı, mikrofonu keşfetti; Ader ise, bu mikrofonu daha da geliştirmiştir^Türkiye'de ilk telefon şebekesi, 1911'de bir ingiliz şirketi ta­rafından, İstanbul'da kurulmuştur. Bilindiği gibi, telefon, sesin, elektrik akımıyla iletilmesi prensibine dayanır. Telefonu açtığımız zaman elimize aldı­ğımız <I>mikrotelefon  aygıtı,  mikrofon   ve kulaklık 

olmak üzere iki bölümdür. Oldukça basit bir âlet olan mikrofon, çok ince alüminyumdan bir diyafram ile bu diyaframın dayandığı, kömür tozları ihtiva eden ve bir elektrik dev­resine bağlı bulunan bir küçük kutudan ibarettir. .Mikrofonun görevi, ses dalga­larından, değişik elektrik akımları el­de etmektir.

Kulaklıkta da aynı şekilde bir diyaf­ram bulunur. Bu diyafram, bir elektro­mıknatıs bobininin önündedir. Mikrofon karşısında konuşulurken, ses dalgaları, diyaframı titreştirir. Bu deği­şik titreşimler kömür tozlarına geçince, devredeki akımın direncinde de deği­şiklikler olur. Söz konusu akım, dev­renin öbür ucunda yer alan kulaklıkta­ki elektromıknatıs bobininden de geç­mektedir. Elektrik akımındaki değişik­likler, magnetik alanın şiddetinde de değişikliklere yol açar. Kulaklık diyaf­ramı ise, akımın değişikliklerine göre t bobin tarafından az ya da çok çekilir. Böylece, mikrofona yansıyan ses titre­şimleri, aynen karşı devredeki kulaklı­ğın diyaframına iletilir. Diyafram da bu titreşimleri sese dönüştürür. Görül­düğü gibi telefon, sesleri doğrudan doğruya uzağa iletmez. Gerçekte, tele­fonun mikrofonu, bir doğru akımın özelliklerini değiştirir. Telefon abonesi, telefondaki akımı santraldan alır. Tele­fon kapalıyken, mikrotelefon, madenî bir çift çatalın üzerinde durur. Mikro­telefon kaldırılır kaldırılmaz, bu çatal da kalkarak devreyi kapatır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder