7 Mart 2010 Pazar

petrol boru hattı

KARALARDA :

Hazar Denizi kıyılarından sağlanan pet­rolün, deri tulumlar içinde, kervanlarla iletildiği; ya da Amerika'da, petrol varillerinin at sırtında taşındığı çağlar, çok gerilerde kalmıştır. Artık, bu alan­da, boru hatlarının ve tulumbaların hâ­kimiyeti başlamıştır. Akaryakıt gemileri­nin, tankerlerinin ve vagonlarının yük­lenip boşaltılmaları, bu düzenlerle ger­çekleştirilmektedir.

Petrol boru hattı ya da uluslararası adıyla pipe-line (söz konusu terim in­gilizce pipe boru ve ,line yol keli­melerinden meydana gelmiş olup "payp­layn" okunur) denilen döşemler, günü­müzde, karalardaki büyük mesafeler arasında işini sağlayacak şe­kilde geliştirilmişlerdir. Petrol boru hatları, ham petrolü, ülke­nin iç kısımlarındaki petrol yatakların­dan alarak, arıtılmak üzere rafinerilere ya da tankerlere yüklenmek üzere li­manlara iletirler. Rafinerilerde arıtıl­mış petrol ürünleri (benzin, gazyağı v.b.) tüketime hazır olarak, endüstri merkezlerine gönderilirler. Bazı petrol boru hatları, oldukça uzun­dur. Fransa'da Paris bölgesini, Havre limanından başlayıp, Oise ve Seine ne­hirlerini aşan, 250 km. uzunluğunda, çift hatlı bir pipe-line besler. Pipe-line'lardan, doğal gazların taşın­masında da yararlanılır. Yine Fransa'­da, Lacq'tan elde edilen doğal gaz, bo­ru hatları aracılığıyla Lyon, Paris ve Nantes şehirlerine dağıtılır. Yer - altı pipe-line'lan döşenirken, top­rağın kazılması, akarsuların aşılması, boruların yerleştirilip birleştirilmesi için, dev araçlara gerek vardır. Yer­leştirilen boruların üzeri, kauçuk ya da ziftle takviyeli bezlerle sarılarak, pasla­nıp aşınmaya karşı korunur. Petrol boru hatlarıyla taşınan sıvı ya da gaz ürün, her zaman kolaylıkla ak­maz. Arazinin değişik seviyeli kesim­lerinde, ürünlerin yollarına devam ede­bilmeleri için, tulumbalara ve kompre­sörlere başvurulur.

Boruların temizliği, özel kapılardan so­kulan süpürücülerle yapılır. Özellikle ikinci derecedeki pipe-line'Iarda sık sık rastlandığı üzere, borularda bir tıkan­ma olursa, akıntının içine bir radyoak­tif fırça salınır ve bu fırça, bir radyas­yon sayacıyla izlenir. Fırçanın bir enge­le takılıp kaldığı yer, böylece tespit edilir. Bu teknik sayesinde, tıkanmala­rın doğurduğu sıkıntılar azalmıştır.

DENİZLERDE :

Denizlerde kullanılan petrol boru hat­ları ya da uluslararası adıyla sea-linelar (sea-line kelimesi de ingilizce sea "deniz" ve line yol kelimelerinden bileşmiş bir terim olup "si-layn" oku­nur), büyük tonajlı petrol tankerleri­nin yanaşamadığı limanlarda, petrol yükleme ve boşaltma işlemlerini kolay­laştırırlar.

Sea-line, ucunda esnek bir ekleme bile­ziği bulunan çelik bir borudan ibaret­tir. Çelik boru, bu bilezik aracılığıyla petrol tankerinin tulumbalarına ait bo­ruya bağlanır. Sea-line'ın su içine gömü­len kısmı, deniz dibine demirli dubala­ra tutturulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder