3 Mart 2010 Çarşamba

hidroelektrik santralı

Su değirmeni bir dinamoyu çalıştırır; dinamo da elektrik akımı üretir. Bir ır­maktan ya da çavlandan (beyaz kö­mür) sağladığı enerjiyi kullanan fabri­kanın çalışma prensibi de aşağı yukarı aynıdır. Ancak, böyle bir fabrikanın santral niteliğini taşıyabilmesi için, modern tekniğin bütün imkânlarının seferber edilmesi; çeşitli bilim dalların­da yetişmiş uzmanların başta, fabrika­nın kurulacağı sitenin yeri ve toprak yapısı hakkında bilgi verecek coğrafya­cılar ve jeologlar gelmek üzere iş birliği yapmaları gerekir.

Hidroelektrik santralları iki takıma ay­rılır. Birinci takımdakiler, akarsular üzerinde kurulan santrallar olup, değiş­ken bir enerjiden yararlanırlar: Sular ka­bardığı sırada tam güçle çalışırlar, ku­raklık zamanlarında ise güçlerinden kaybederler, ikinci takıma giren san­trallar. baraj santrallarıdır. Bilindiği gibi. barajlarda, çok büyük miktarda su stoku bulunur. Bu su, verdisi değiş­meyen bir enerji kaynağıdır. Baraj gölündeki su. hidroelektrik san­tralına, çelik kasnaklarla tutturulmuş borular içinde ve düşeye yakın bir eğim­le iner. Bu boruların sonunda, alterna-törlerle birleştirilmiş türbinleri besleyen bir toplaç vardır.

Düşey eksenli merkezcil Francis türbini

Durağan çark

1 yorum:

  1. havalandırma sistemleri ile ilgili Bim havalandırma İstanbul firmasının 60 yılın üzerindeki tecrübesine tüm projelerinizde güvenebilirsiniz. Detaylı havalandırma bilgilendirmeniz için ayrıca teşekkürler.

    YanıtlaSil