20 Mart 2010 Cumartesi

jiroskop

Herkesin yakından tanıdığı bir küçük jiroskop örneği vardır; bu araç, "bilim­sel oyuncaklar" diyebileceğimiz oyun­caklar dizisi içinde yer alır. Topacın geliştirilmiş bir modeli sayıla­bilecek bu bilimsel oyuncak, çember biçiminde bir armaturla ekseni bu ar­matürün iç tarafındaki iki oyuğa yer­leştirilmiş olan bir tekerlekten meyda­na gelmiştir. Bu oyukların dış tarafla­rına, destek ödevi gören birer çelik kü-recik konulmuştur.

Jiroskopun tekerleği, eksenine sarılı bir ip hızla çekilmek suretiyle döndürülür.

Çelik küreciklerden biri aracılığıyla bir dayanağa oturmuş olan jiroskop, bu dönme sırasında, dönen bir topaç gibi dengede kalır.

Jiroskop, topaçtan çok daha uzun süre dönebilir; çünkü ondan çok daha özen­li yapılmıştır. Jiroskopun ekseni, çok iyi hesaplanarak tespit edilmiştir. Bu eksenin dayanma noktalarının sivri olu­şu da, dönüş sırasında sürtünmenin yol açacağı hız kaybını büyük ölçüde önler. Jiroskopun dönme ekseni, uzayda, sa­bit bir doğrultuda olduğundan, âletin uygulama alanı çok geniştir. Ancak, ba­zı uygulama alanlarında, jiroskopun hızla dönmesini sağlayacak bir motorla donatılması gereklidir. Denizcilikte ve havacılıkta pusula ola­rak kullanılan jiroskop, bir elektrik

motoruyla çalışır. Bu âletin mıknatıslı pusuladan başlıca üstünlüğü, magnetik kütlelerden ve elektrik akımından etki­lenmemesidir. Jiroskop-pusula bir, civa banyosunun üzerinde yüzer. Aletin ek­seni, ancak yatay bir düzlem içinde yer değiştirebilir. Bu eksen, daima yerio dönme eksenine paralel bir durum al­ma eğilimi gösterir. Böylelikle gemi ya da uçak yol alırken, jiroskop ekseni, coğrafî meridyenin doğrultusunda ka­lır.

Jiroskoplardan gemilerde yalpa önleyi­ci âlet olarak da yararlanılır. Rota ji-roskopu denilen jiroskop, gemide, rota­nın kollanmasını sağlar. Uçaklar, sunî ufuk ve viraj göstergesi ödevini gören jiroskopları sayesinde, geceleri ve sisli havalarda, kör uçuş yapabilirler.

Technorati Etiketleri: ,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder