20 Mart 2010 Cumartesi

hoparlör

 

Hoparlör, elektrik dalgalarını ses dal­galarına çeviren ve sesi yükselten ay­gıttır. Bu tanımdan da anlaşılacağı gi­bi, hoparlör, bir bakıma, ses dalgaları­nı elektrik akımının şiddet değişiklik­leri şekline sokan mikrofonun zıddı sa­yılabilir.

Hoparlör, bellibaşlı üç parçadan mey­dana gelir. Motor, yayıcı ve yükseltici. Motor, elpktrik titreşimlerini mekanik titreşimler haline çevirir; yayıcı, mo­torun çalışmasıyla titrer ve titreşimle­rini havaya iletir; yükseltici

ise, hava­daki titreşimleri güçlendirir ve yönel­tir. Yükseltici, bazı hoparlörlerde huni, bazılarında ekran biçimindedir. Bir hoparlörün hem hassas, hem sâdık, hem de kuvvetli olması arzu ediKr. Ne var ki, bazı şartlar yerine getirilmeye­cek ve belirli frekans gamlarından uzaklaşılacak olursa, söz konusu üç ni­telik, birbirini engeller. İşte, çeşitli fre-kanslardaki sesleri, en iyi şekilde ya­yımlayabilmek amacıyla birkaç hopar­lörden birden yararlanma yoluna gidilir. Böylece, hoparlörler arasında bir çeşit görev bölümü yapılmış olur. Bir hopar­lör, yüksek frekanslı, yâni ince sesleri verirken, bir başkası, alçak frekanslı, yâni kalın sesleri iletir. Bir diğer hopar­lör ise, orta frekanslı sesleri yayımlar. Bu şartlar altında, frekans yelpazesin-deki bütün gamlar elde edilmiş olur. Hoparlörler özellikle radyo ve pikaplar­da kullanılır.

Technorati Etiketleri: ,,,,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder