20 Mart 2010 Cumartesi

org

Müzik âletlerinin en zengini, en güçlü­sü ve en büyüğü olan org. çeşitli yaylı ve nefesli sazların seslerini vermek im­kânına sahiptir. Bu dev enstrüman, pe­dallar, körükler, hava delikleri ve klav­yelerle ilişkili boru takımlarından mey­dana gelmiştir. Büyük bir incelik ve ustalıkla düzenlenmiş olan bu borular yapı, boy, biçim, malzeme ve tınlama bakımından birbirlerinden farklıdırlar. Boruların, ağızları flüt ağızlığı gibi olanları vardır. Bu ağızlıkların bazıla-Iarı. birer titreşen dilcikle donatılmıştır. Boyları birkaç metreyi bulan borular bulunduğu gibi, bir küçük flüt boyunda olanları da mevcuttur. Borular silindir, koni biçiminde ya da kare kesitlidirler. Çinko ve kalay gibi madenlerden ya da çam, mahun ve okunu- ağacından yapıl­mışlardır. Dinleyici, orgun ön yüzünü gördüğünden, bu yüzün arkasında sak­lanan boru sayısını tahmin bile edemez. Bazı büyük orglarda, irili ufaklı binler­ce boru yer alır. Meselâ Paris'teki Sa-int-Sulpice Kilisesi'nin ünlü orgu, se­kiz binlik bir boru takımından meyda­na gelmiştir.

Pedallar, çalıştırdıkları körük takımla­rı aracılığıyla bu borulara hava gönde­rirler. Borular, körüklerden gelen ha­vayı biriktiren bir somya üzerine otur­tulmuşlardır. Pedallar, borulara hava gönderirken, klavyeler de bağıntılı ol­dukları borularda seslerin meydana gel­mesini sağlarlar.

Dev bir orgun körük takımını besleye­cek havayı sağlamak, büyük bir çabayı gerektirdiğinden, günümüzde bazı org­lar, büyük verdili vantilatörlerle dona­tılmaktadır,

Technorati Etiketleri:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder