17 Mart 2010 Çarşamba

otomatik telefon

Technorati Etiketleri: ,

otomatik telefon

Otomatik telefon, arayanın bir kadran vasıtasıyla verdiği sinyalleri, başka bir kimse araya girmeksizin, aranan kim­senin telefon hattına ileten bir sistem­dir. Bu sistem, röleler, arayıcılar, selek­törler, konektörler, elektrik devreleri ve anahtarlardan meydana gelmiş, karma­şık bir düzendir.

Otomatik telefonla konuşmak isteyen bir kimse, mikrotelefonu eline alınca, santraldaki bazı anahtarlar, kendilik­lerinden açılır, kapanırlar. Böylece, te­lefon, konuşmaya hazır duruma gelir. Telefon kadranındaki numaralar çev­rildikçe, santralda bulunan bobinler de, karşılarında yer alan levhaları çeker­ler. Kadranda, merkezkaç kuvvetle ça­lışan bir küçük regülâtör ile iki itici yay yer alır. Regülâtör, kadranın düzenli çalışmasına yardım eder. itici yaylar ise. kadran çalışmadığı sürece temas ha­lindedirler ve akımın geçmesine engel olmazlar. Bunlar, bir kam ile birbirin­den ayrılabilir ve akımın kesilmesine yol açarlar. Kam, kadranın üzerindeki delikli diskin döndürülmesiyle hareket eder. Normal pozisyondaki diski çevir­diğiniz zaman, kadranı da çalıştırmış olursunuz.

Numaranın çevrilmesi sona erince, ara­nan abonenin telefonunun zili çalar. Bu zili çaldıran, ayrı bir elektrik dev­residir.

telgraf

Elektrikli telgraf ve Morse alfabesi gi­bi, haberleşmeyi kolaylaştıran ünlü bu­luşları, Amerikan bilgini Samuel Mor­se'a borçluyuz. Günümüzdeki telgraf, Morse'un buluşunun geliştirilmişidir. Elektrikli telgraf, bir verici, bir alıcı ve ikisi arasında kurulu bir elektrik lıaitı'mİBiı meydana gelmiştir. Verici, telgraf şebekesinin elektrik devresini açıp kapayan anahtar olup, "maniple" adıyla anılır. Maniple, ucunda bir ka­ma bulunan madeni bir levha ile bu lev­hanın karşısında yer alan, yine madenî bir kontak parçasından meydana gelmiş­tir. Manipleye basılınca, elektrik devresi kapanır ve akım geçmeye başlar. Alıcı, bir elektromıknatıs bobininden ibarettir. Bobinin karşısında, yumuşak demirden, ileri - geri hareket edebilen bir çubuk vardır. Devreden akım geçin­ce bobin, bu çubuğu çeker. Çubuğun ucunda, mürekkepli bir kalem bulunur. Manipleye basıldıkça kalem, dönmekte olan bir kâğıt çarkından gelen kâğıt şeridin üzerine, nokta ya da çizgi  biçiminde bir işaret çizer. Morse al­fabesi, nokta ve çizgilerden kurulu bir işaret düzenidir. Manipleye kısa basıl­ması nokta, uzun basılması da çizgi şeklinde kâğıt şeride geçer. Telgrafın çok uzak mesafelere iletile-bilmesi için. birtakım röle (bağlantı) istasyonları kurulur. Otomatik verici­lerle de dakikada 350-400 kelime gön­derilmesi sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder