3 Mart 2010 Çarşamba

elektrik fırını

Fransız kimyacısı Henri Moissan, iki büyük işi başarmıştır. Bunlardan birin­cisi, flor gazını ayrıştırmasıdır. (bu, ol­dukça zor bir işlemdir; çünkü element­lerin en etkini olan flor, kullanılage-len bütün maddelerle birleşme özelliği gösterir); ikincisi de, elektrik fırınını gerçekleştirmesidir.

Moissan, fırınım ısıtmak için, Davy'-nin 1813'te keşfettiği bir olaydan yarar­lanmıştır: Birbirine değen iki iletkenden (bunlar birer kömür çubuk olabilir) elektrik akımı geçirilir ve iletkenler akkor durumuna geldikten sonra hafif­çe araları açılırsa, akım, kopukluğa rağmen geçmeye devam eder ve bu ara­lıkta, göz kamaştırıcı bir ışık (elektrik yayı) oluşur. Elektrik yayı var olduğu sürece, iletkenler aşınırlar. Isı 3500 santigrat dereceye ulaşınca, özellikle pozitif iletkende, yanardağ ağzına ben­zer bir çukurluk görülür. İşte, Moissan. bu olaydan faydalanarak, silisyum diok-sit, kireç gibi, yüksek ısıya dayanıklı oksitleri eritmiş ve asetilenin ana mad­desi olan kalsiyum karbürü hazırlamayı başarmıştır.

Elektrik fırınlarının birkaç çeşidi var­dır. Elektrik yaylı fırın, maddelerin di­rekt olarak eritilmesinde kullanılır. Re­zistanstı fırında, ısıtılacak madde, dev­renin bir parçasını meydana getirir. Elektrolitik fırından ısıtma işleminde olduğu kadar elektroliz işleminde de yararlanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder