20 Mart 2010 Cumartesi

rotatif

Büyük bir gazetenin matbaasında, bo­bin halindeki kilometrelerce kâğıdı bü­yük bir süratle âdeta yutan; sonra bu­nu, basılmış, katlanmış ve satışa hazır on binlerce gazete halinde geri veren rotatifleri seyretmek, gerçekten ilgi çe­kicidir.

Yüzyılımızın ortalarında meydana çı­kan bu baskı

Technorati Etiketleri: ,,

makineleri sayesinde, mat­baacılıkta yeni bir devir açılmış ve üre­tim hızı geniş çapta artmıştır. Rotatif­lerin sürekli olarak, süratle dönen silin­dirleri, baskı işlemini, alternatif gidip gelme hareketiyle çalışan düz baskı ma­kinelerinden çok daha çabuk gerçekleş­tirirler.

Tipografik rotatiflerde, ana kalıplar galvano, plâstik ya da stereo klişe çem­berleri halinde bir silindire tespit edil­miştir. Bu silindirle aynı hızda dönen bir diğer silindir de, kâğıdın ana kalıba tatbikini sağlar.

Bobin halindeki kâğıtlara baskı yapan büyük gazete rotatifleri, birçok unsu­run birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu unsurların her birinde, bir ana ka­lıp silindiri, bir baskı silindiri ve mü­rekkebi veren bir düzen yer alır. iki un­sur bir takım vücuda getirir ve önlü-arkalı baskı yapar.

Basılı kâğıt şeritleri, kırma makinesi'ne girer ve orada kesilip katlanırlar. Rotatiflerin, çok renkli, ofset, tifdruk gibi çeşitlerinden başka, madenler üze­rine baskı yapan türleri de vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder