20 Mart 2010 Cumartesi

plâk

 

Sesleri tekrar dinleyebilmek amacıyla bir plâk üzerine geçirmeyi, ilk olarak, tanınmış Fransız şairi ve mucidi Char­les Cros düşünmüş ve bu düşüncesini, 1877 Nisan'ında, Bilimler Akademisi*-ne bir mektupla bildirmişti. Söz konusu düşünce, 1887'de, Amerika'lı Emile Berliner tarafından gerçekleştirilmiştir. Berliner, o tarihte, çinko bir kurs üzeri­ne ses kaydetme beratını almıştır. Satışa çıkarılan ilk plâklar ebonitten olup 17 santimetre çapındaydılar. Daki­kada 70 devir yapan bu plâkların din­lenilme süresi iki dakikayı geçmiyordu. 19'uncu yüzyılın sonunda, Berliner, plâğı, esasını gomalaka'mn teşkil ettiği bir bileşimden imâl etti. Baskıya çok elverişli olan bu madde, plâk yapımın­da, 1948'e kadar kullanıldı. Bu tarih­ten itibaren, vinilit'ten

yapılma, uzun süreli plâklar ortaya çıktı. Plâk sana­yiinin gelişmesinde, plâstik sanayiinin büyük etkisi olmuştur. Plâkların üzerindeki ses titreşim izleri, artık eskisi gibi derinlemesine değil de yanlamasına işlenmektedir. Böylelikle izlerin derinliği sabit kalmakta ve çok daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Ses titreşimlerinin plâğa işlenmesi dış­tan başlar; plâğın dönüş yönü olarak da saat ibrelerinin dönüş yönü kabul edil­miştir.

Plâklar arasında, yapıldıkları malzeme bakımından farklar vardır. Yumuşak plâklar, direkt ses kaydına imkân ve­ren selülozlu bir bileşimle kaplıdır. Sert plâklar ise, gomalaka ya da vinilit üze­rine madenî bir kalıp içinde sıcak bas­kı yapılmasıyla elde edilirler. Plâkla­rın çapları ve dönüş hızları da değişik­tir. Pikaplarda, dönüş hızı, plâğın 78, 45 veya 33 devirli oluşuna göre ayarla­nır. Plâkların çapları ve dönüş hızlan da farklıdır. Pikaplarda bu dönüş hızı. plâğın 78, 45, 33 devirli oluşuna göre ayarlanır.

Ses titreşim izlerinin genişliği ve santi­metredeki sayısı da her plâkta aynı de­ğildir. Standart plâklarda, izlerin geniş­liği 150 mikrondur ve santimetrede 35 iz yer alın Uzun süreli plâklarda ise iz­lerin genişliği 60-70 mikrona indiril­miş ve santimetreye 100 iz sığdırılmış-tır. Bu plâklar sayesinde, uzun bir mü­zik eseri kesintisiz olarak dinlenebil-mektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder