20 Mart 2010 Cumartesi

güdümlü oyuncaklar

 

Büyük Fransız kimyacısı Antoine Lau-rent de Lavoisier (1743-1794), Tabiat Ana'nın bize ilk derslerini oyunlar yo­luyla verdiğini şu sözleriyle belirtmiştir: "Çocuklar için oynamak, öğrenmek de­mektir.

Çocukluğunun ilk yıllarını oyun oynamakla geçirmemiş hiçbir kim­se, adam olamaz."

Gerçekten de oyun, çocuğun zihnî ve bedenî gelişmesinde çok önemli bir rol oynar.

Günümüzün çocuklarına ne mutlu ki, sayılamayacak kadar çeşitli oyuncak­lardan yararlanabiliyorlar. Çünkü, oyun­cak yapımcıları, oyuncaklar dünyasını hızla zenginleştirmekten ve bu uğurda, tekniğin ve bilimin en son yenilikleri­ni uygulamaktan geri durmuyorlar. Ni­tekim günümüzde, güdümlü oyuncak uçaklar ve gemiler, minyatür elektrikli trenler kadar klâsik hale gelmişlerdir. Önce güdümlü oyuncak uçağı ele ala­lım: Bu uçak, yerden gözlenmek sure­tiyle yönetilen pilotsuz uçağın küçük bir örneğidir. Yerde, uçağı yönetenin kullandığı kumanda cihazı, uçakta da kumandayı alan ve bunu mekanik bir şekilde gerçekleştiren aygıt bulunur.

Kumanda cihazı, antenle donatılmış bir verici postadan ibarettir. Bu postanın, her biri ayrı bir dalga uzunluğuyla ba­ğıntılı, birçok kanalı vardır. Yâni, verici posta, meselâ oniki kanal­lı ise, oniki ayrı kanal üzerinden, on­iki ayrı sinyalle yayım yapabilir. Ya­yım için, sinyal düzenini ihtiva eden bir klavyeden yararlanılır. Uçakta, bir alıcı radyo ile anten bulu­nur. Verilen bir sinyal, alıcı tarafından zautedilince, belirli bir röle kapanır. Rölelerin hareketleri, uçağın iniş ve kalkışım ya da izleyeceği yönü tâyin ederler.

Güdümlü oyuncak geminin yönetilme­si de aynı şekilde gerçekleşir.

Technorati Etiketleri: ,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder