20 Mart 2010 Cumartesi

sinema makinesi

sssinemaaaaaaaaaaaaaaaaaahot-1

Sinema makinesinin atası, 1832'de Bel­çikalı Joscph Plateau tarafından icat edilen "fenakistiskop"tur. Bu cihaz, te­mel olarak, çevresinde pencereler açıl­mış bir döner silindirden ibaretti. Silin­dirin içine, bir insanı ya da hayvanı, çeşitli hareket safhalarında gösteren re­simlerle bezenmiş bir kâğıt şerit yer­leştiriliyordu. Silindir hızla döndürül­düğü zaman resimlerin birbirini izleye­rek pencerelerin arasından geçişi, seyir­cide bir hareket izlenimi bırakıyordu. Bunun nedeni bir optik olayıydı: Op­tik duyumların ağtabakada bir süre kal­ması ve kaybolan bir görüntünün yeri­ni derhal bir diğerinin alması yüzün­den göz, görüntüler arasında bağlantı kuruyordu.

Bu alanda ikinci aşama 1827'de ger­çekleşti. Kaliforniya valisi, bir atın dörtnala giderken, bir an gelip dört ava-ğınm da yerden kesildiğine dair 25.000 dolarlık bahse girmiş ve bunun için de Muybridge adındaki Amerikan fotoğ­rafçısını hakem tayin etmişti. Muybrid­ge, valinin iddiasını, koşmakta olan bir atın yolu üzerine yerleştirdiği oniki fotoğraf makinesinden meydana gelmiş bir takımın otomatik olarak çektiği fotoğraf dizisiyle ispat etti. Bu dizi 1880'de San Francisco'da, "prak-sinoskop" denilen cihazla gösterildi 1891de ünlü'Amerikalı mucit Thomas Alva Edison, "kinetoskop" adlı maki­nesinin patentini aldı. Kinetoskop, bir yanında mercek bulunan bir kutuydu. Seyirci, gözünü bu merceğe dayamak suretiyle kutunun içine yerleştirilmiş olan ve merceğin önünden geçirilen fil­mi sevrediyordu.

Bu alanda Avrupa'da yapılan çalışmalar daha da başarılı sonuçlar verdi. Fran­sa'nın Lyon şehrinde fotoğraf makinesi yapıp satan Auguste ve Louis Lumiere kardeşler, "sinematograf" isimli maki­neyi icat ettiler. Bugünkü sinema ma­kinesinin temeliıli teşkil eden bu maki­neyle filmi beyaz perdeye yansıtma sistemi doğmuş oldu. 28 Nisan 1895'te. Paris'te ilk sinema salonu açıldı. Louis Lumiere'in yaptığt "İşçilerin Fabrika­dan çıkışı" "Trenin" Gara Girişi" ve "Islanan Sulama işçisi" isimlerini ta­şıyan ilk filmler bu salonda gösterildi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder