3 Mart 2010 Çarşamba

devre kesici

Technorati Etiketleri: ,

Çok kuvvetli elektrik akımının normal bir şekilde geçtiği elektrik devrelerinde, ergiyebilir devre kesicilerin (elektrik sigortası) yerini otomatik devre kesiciler almıştır. Kuvvetli akım geçen bir devrede, akım, tehlikeli bir gerilime ulaşınca, otomatik devre-kesicinin elek­tromıknatısı, hemen bir paleti çekerek, teması durdurur.

Bir otomatik devre-kesicinin yapımında esaslı tedbirlerin alınması gereklidir. Çünkü, her elektrik devresinin açılma­sıyla bir "ışık yayı" meydana gelir.

Yüzbinlerce volt şiddetinde akım geçen bir devrenin ışık yayı kesilir kesilmez, olağanüstü bir ısı enerjisi oluşur. Bu bakımdan. ışık yayı, kuvvetli bir elek­tromıknatısın sağlayacağı magnetik alan­la kontrol altına alınır ve yüksek ısıya dayanabilir bir bölmeye (akım kesme odası) gönderilir. Işık yayı, bu bölme­de açılmış delikler arasından zikzaklar çizerek geçer ve bu arada soğur. Öbür yandan, yalıtkan seramikler, oluşan ısı­yı toplayıp biriktirdikten sonra, çevre­ye yayarlar.

Büyük otomatik devre-kesiciler, ayrıca, kıvılcım siperleri, kilit ve sinyal dü-zenleriylc donatılmış olup, normalden aşağı şiddetteki akımlara göre de ayar­lanabilirler. Bunlar, oldukça büyük ve karmaşık yapılı aygıtlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder