20 Mart 2010 Cumartesi

yangın söndürme cihazı

ssyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyhot-1

Yangınlar da tekâmül kanununa ayak uydurmuşlardır: Günümüzün yangınla­rı, eski çağların yangınlarına oranla çok daha karmaşık ve korkunçtur. Yangın ve infilâk tehlikeleri her yerde gitgide çoğalmakta ve ateşin cinsine göre sön­dürme metodu da değişmektedir. Meselâ yanma halindeki bir magnezyum veya bir plâstik madde, harman yangını sön­dürür gibi söndürülemez. Ateşle savaş­mak, havadaki oksijenin etkinliğine kar­şı koymak demektir. Şu halde bir ateşi söndürmek için onu soğutmak (bu su­retle yanma olayında rol oynayan kim­yasal etkinlik frenlenir) ve boğmak (yâ­ni havadan yoksun bırakmak) gerekir. Su, öteden beri ateşin en büyük hasmı kabul edilmiştir. Ancak bu hüküm, bazı hallerde doğru olmaktan çıkar. Meselâ alev almış benzine su sıkmak, alevi ar­tırmaktan başka sonuç vermez! Yangın söndürme cihazlarında kullanı­lan maddelerin başında karbonik gaz gelir. Bu gaz, yangın söndürme cihazı­nın haznesinde, kuvvetli basınç altında tutulur: serbest bırakıldığı zaman da, cihazın supabından fışkırarak çıkar. Karbonik gaz üç şekilde etki yapar: Yanıcı olmadığından, havadaki oksije­nin yerini alır; soğuduğunda, karbonik kar meydana getirmek suretiyle ateş kaynağının ısısını düşürür; kuvvetle püskürdüğü için şiddetli bir üfleme te­siri yaratır.

Sodyum bikarbonattı kuru pudra da yangın söndürme cihazlarında çok kul­lanılır. Bu madde, ısının etkisiyle ayrı­şarak ateşin çevresini ince bir sodyum karbonat tabakası halinde sarar. Sod-yumkarbonat tabakası yanıcı değildir ve üstelik, su buharı ve "boğucu" kar­bonik gaz çıkararak ateşi tecrit eder. Bazı yangın söndürme cihazları da, iki maddenin temasıyla sağlanan kimyasal tepkimenin meydana getirdiği köpüğü püskürtürler.

Yangın söndürme cihazlarının, ihtiyatlı oto sürücülerinin el altında bulundur­dukları küçük tiplerinden tutun da.

Grinnel sistemiyle otomatik bir şekil­de çalışan büyük modellerine kadar, pekçok çeşidi vardır. Bazı cihazlar, söndürücü gazı oluşturacak iki cismin karışması için başaşağı edilerek çalış­tırılırlar.

1 yorum:

  1. yangın tüpü satışı ve dolumu için Koçak Yangın ın tecrübesine tüm projelerinizde güvenebilirsiniz. Detaylı bilgilendirmeniz için ayrıca teşekkürler.

    YanıtlaSil