21 Mart 2010 Pazar

Sağma makinesi

ssiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiihot-1 Süt veren hayvanları elle sağmak için harcanan emek ve zamanın çokluğu göz önünde tutularak, bu işi mekanik bir şekilde yerine getiren makineler yapıl­mıştır.

Sağma makinesi, emme-basma prensi­biyle çalışır. Bu çalışma, anasının me­mesini emen bir süt danasının ağız ha­reketlerine veya elle yapılan sağma işle­mine oldukça benzer. Sağılacak hayva­nın meme başlarına, sağma makinesi­nin lâstik ağızlıklarla donatılmış emici boruları takılır. Kap dolunca, sağıcı için, memeyi serbest bırakmaktan başka yapacak iş kalmamıştır. Bu makine sayesinde, on beş kadar ineği bir saat içinde sağmak, işlen bile değildir. Şüp­hesiz bu usûlde, işin tabiî güzelliği or­tadan kalkmaktadır. Fakat çağımız, verim düşüncesinin her düşünceden ağır bastığı bir çağdır. Bazı örnek sağma yerleri, müzik yayını yapan hoparlörlerle donatılmıştır. Ger­çekten de, sağma işleminden on dakika kadar önce, meselâ Strauss'un ağır bir vals'i veya Hofjmann'ın Masalları'ndan Barcarolle

gibi bir parça çalınmaya baş­landığı takdirde, hayvanların, müziğin ritmine uyarak, sağılmaya daha iyi ha­zırlandıkları görülmüştür. Ritm duygu­su, hayvanların kaslarını harekete geçir­mekte, karın ve meme damarlarını şişir­mekledir.

Technorati Etiketleri: ,,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder