3 Mart 2010 Çarşamba

buhar türbini

Technorati Etiketleri: ,

Korularında buhar akımının yavaş olması nedeniyle pislonlu buhar makine­leri ağır çalışırlar. Bir buhar makinesi­nin pistonu, saniyede dört - beş gidiş -geliş hareketi yapabilir; dolayısıyla bir mili dört - beş defa döndürebilir. Bu enerji ise. büyük gemilerin pervaneleri­ni ve allernalörleri çalıştırmaya yetmez. Böyle yerlerde buhar türbinlerinden ya­rarlanılır. Buhar türbininin boruların­da lıaemi genişleyerek akım hızı arlan buhar, bir sütun halinde fışkırarak, tür­bin çarkının kanatları arasından geçer­ken, çarka, hızlı bir dönme harekeli sağlar.

Etkili ve tepkili olmak üzere iki çeşit buhar türbini vardır. Etkili türbinin, çarkını, yalnızca buharın ilme gücü döndürür. Tepkili türbinde ise. buharın ilme gücünden başka, genleşmesinden doğan güç de işe karışır. Kullanılış yerlerine göre. çok çeşitli ve karmaşık yapılı lürbin tipleri vardır. Bazı türbinlerde, buharın genleşmesi, durağan bir çemberle ayrılmış birçok çarktan yararlanılarak artırılır ve bu şekilde, dakikada 3000 devirlik hız el­de edilebilir.

Elektrik enerjisi üretiminde kullanılan türbinlerin kütle ağırlıkları, toplam ola­rak 500 tonu geçer. Bunlar. 12 yüksele basınç. 14 orta basınç ve 2 alçak basınç katından meydana gelmişlerdir. Böyle bir düzende, buhar gücünün tümünden yararlanmak olanağı vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder